BIOGRAFI

En blöt Göteborgsnatt 2003 frågade barndomskompisarna Mathias och Christian om Anders Boson ville bli medlem i deras nystartade band Fibes, Oh Fibes! Veckan dessförinnan hade han blivit inbjuden att spela trumpet på deras demo, en inspelningssejour som resulterat i ett spännande musikaliskt möte. Anders som då studerade till jazzmusiker hade sin vana trogen improviserat fram spontana melodier över kompisarnas spretiga poplåtar. Något som med lätthet hade kunnat resultera i musikaliskt kaos blev istället väldigt intressant – det var två världar som möttes i en spännande symbios.

Kanske är det utifrån detta första musikaliska möte som man bäst förstår orsaken till varför Anders Boson 2008 valde att lämna bandet för att gå solo – när Fibes, Oh Fibes! med åren tenderat att bli ett renodlat popband, så har den nu skivaktuelle Boson valt att ta musiken i annan riktning.

Anders Boson visar på sin debutskiva att han både har rösten och låtarna för att stå på egna ben. På ”Don’t Let Me Go” rör han sig obehindrat mellan olika genrer, men den musikaliska ansatsen är ändå rak. Lyssnaren kastas huvudstupa in i det musikaliska gränslandet någonstans mellan melankolisk jazz och melodidriven pop. I förgrunden svävar Anders Bosons svala röst och pockar på uppmärksamhet, vill komma nära, vill berätta för oss om hur kärleken känns, och när stämningen kräver det spelar han försiktigt på sin sordinerade trumpet.

”- Jag har alltid fascinerats av musiker med ett eget sound, ett eget uttryck, oavsett genre. För mig blir musik intressant beroende på HUR man sjunger en låt eller spelar sitt instrument. Det gäller att hela tiden försöka skapa den där speciella känslan av något äkta snarare än att texten måste vara perfekt skriven eller att en röst eller ett instrument måste vara helt rena”.

David Törnebäck, piano, Johan Horner, trummor samt Magnus Bergström, kontrabas utgör kärnan i det nystartade bandet AndersBoson/Love. Musikerna har stött på varandra i olika sammanhang genom åren och jammat ihop. Bandet har en stor musikalisk bredd, detta är något som Anders Boson ser som en förutsättning för sin musik, att därigenom kunna vara fri i sitt skapande.

”- I det här bandet har vi spelat allt från rock, indiepop och soul till bossa nova och tradjazz. Fördelen med att ha ett band med så olika erfarenheter är att man kan ta musiken åt vilket håll som helst utan att någonsin behöva känna sig begränsad. Det är helt klart en fördel när alla inblandade i den skapande processen har ett öppet musikaliskt sinne”.

”Don’t Let Me Go” är inspelad och producerad i samarbete med Mathias ”Nille” Nilsson och Erik Dahl (Fibes, Oh Fibes!) i Secret Diamond Studio, Göteborg, samt Henrik Cederblom (Daniel Lemma, Sofia Karlsson) i Studio Epidemin, Göteborg.

Skivan släpps den 26 maj på skivbolaget Bearflag Records.